top of page

Trainen met een schildklier probleem. Lastig, maar niet onmogelijk.

Bijgewerkt op: 26 sep.



Tamara Rozengarden voor studio PTmonique Trainen met schildklierproblemen

Lastig, maar niet onmogelijk


Mijn naam is Tamara Rozengarden. In januari 2024 ben ik begonnen met trainen bij PT Monique.

Het belangrijkste doel was om meer zelfvertrouwen te krijgen, weerbaarder te worden en het verminderen van stress.

Het verminderen van gewicht was ook nodig. Ik woog 81 kilo. Nu, na vijf maanden zit ik rond de 73 kilo.


Ik ben geboren zonder schildklier. Daar kan ik goed mee leven. De dosering is zo optimaal mogelijk, maar natuurlijk houd ik altijd restklachten. Trainen met schildklierproblemen is best lastig, al moet ik zeggen dat ik het voor mij op dit moment meevalt. Er zijn in het verleden momenten geweest dat ik door de pijn in mijn gewrichten niet eens kon bewegen. Mensen met een schildklieraandoening, hebben problemen met de opname van bepaalde stoffen, zoals eiwitten. Sinds ik een eiwitrijk dieet heb, gaat het bewegen goed en ben ik zelfs redelijk lenig.

Ik ben ook afgevallen en qua spieropbouw zie ik ook resultaat. Dat zorgt ook voor meer zelfvertrouwen.

                                                                                                                         

Om meer zelfvertrouwen te krijgen, wilde ik gaan boksen. Dan kun je naar een sportschool, maar dat is voor iemand met een indicatie voor autisme (Asperger) niet de juiste plek. Toen ik tijdens het surfen op internet PT Monique voorbij zag komen, heb ik meteen actie ondernomen.

Hoewel het natuurlijk om het boksen ging, doen we ook aan krachttraining en dat vind ik een prima combinatie. Thuis was ik al een tijdje bezig met krachttraining, maar ik zag geen resultaat en soms kreeg ik daar blessures door. Niets zo demotiverend als het uitblijven van resultaat.

Door op een goede manier te leren trainen, heb ik veel minder last van blessures en is de training ook effectiever. Wat mij betreft een win-win situatie.


Heb je net een diagnose (trage schildklier of bijvoorbeeld de ziekte van Hashimoto) gehad en moet je worden ingesteld op medicatie? Geef het tijd. Het duurt minimaal zes weken, maar meestal langer om goed ingesteld te raken op de medicatie. Dat had ik ook toen ik andere medicatie kreeg. Dan duurde het soms zelfs een half jaar. Het gaat nu goed met de dosering en de medicatie die ik gebruik. (Er zijn verschillende vormen van Levothyroxine).

Als geen ander weet ik dat de spierpijn langer kan blijven hangen. Dit komt door een verminderde bloedtoevoer, waardoor afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Dat geeft verzuring.

Geef het echter niet op. Spierpijn is vervelend, maar de training kan je helpen om spieren sterker te maken en dan zal je zien dat het vanzelf minder wordt. Het blijft belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Van forceren wordt niemand beter.


Klinkt dit teveel als een succesverhaal?

Wat het afvallen betreft, zou men gelijk kunnen hebben. Ik denk dat het vooral komt, omdat ik niet teveel bezig was met het resultaat, waar dit voorheen wel het geval was. Als ik dan geen resultaat zag, was ik teleurgesteld.  De trainingen waren toen niet effectief, want de oefeningen werden niet juist uitgevoerd en met een verkeerde houding. Ook met boksen moest ik het een en ander afleren. De manier waarop ik bokste, bezorgde me veel last van mijn schouders.                                                                                             

Naast de trainingen bij PT Monique, train ik zelf drie dagen per week en ik beweeg op het werk veel. Heb je een zittend beroep, zorg dan in ieder geval voor voldoende beweging naast het werk.

Wil je resultaat? Dan is het wel goed om gedisciplineerd te zijn. Daar moet je tijd in investeren.

Installeer de foodapp en houd alles goed bij. Inzicht in wat ik eet, heeft mij geholpen en natuurlijk kun je best eens een beetje zondigen, doch met mate. De boog moet niet altijd gespannen staan.



Kort samengevat.

Trainen met een schildklieraandoening is mogelijk. Voor een goede spierstofwisseling zijn eiwitten van belang. Een gebalanceerd dieet kan hierbij helpen. Laat je goed voorlichten.

Focus niet teveel op het resultaat. Wil je afvallen? Afvallen hoeft niet snel te gaan. Het mag zelfs niet te snel gaan omdat je stofwisseling in de spaarstand gaat. Let op wat je eet en noteer het. De foodapp is hierbij een goede hulp, maar het kan ook in een schriftje. Het is een kwestie van een lange adem.

Wil je er gespierder uitzien? Dan moet je daar tijd in investeren. Beweeg in ieder geval elke dag minstens een half uur en train, indien mogelijk, drie keer per week. Het hebben van discipline is belangrijk. Niets komt vanzelf. Ook niet bij mij.

30 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page